top of page
Zoeken

Schrijven voor SEO, heeft dat nou zin?

Als mensen mij inhuren om webteksten te schrijven, hoort daar vaak de vraag bij of ik kan schrijven voor SEO (zoekmachine-optimalisatie). Nou kan ik dat natuurlijk, ik heb zelfs een heuse cursus gevolgd, mijn certificaat behaald en alle SEO-literatuur gelezen die mij onder ogen kwam, maar, en nou komt ie: schrijven voor SEO is niet zaligmakend.

Online vindbaarheid draait om het totaal van de aard van je product of dienst, je offline en online activiteiten, je natuurlijke traffic (wie zoekt ns.nl of bol.com op via een zoekmachine? Precies, niemand), je branche, de gebruiksvriendelijkheid en opbouw van de site, de navigatiestructuur én de teksten. Je kunt je voorstellen dat je in een nichemarkt makkelijker gevonden wordt dan als 1 van de velen in een prijsvechtersmarkt. Als lokale verkoper van -noem eens wat- bbq’s, gaat het je nooit lukken om in Google boven de Blokkers en Praxis-en van deze wereld te komen. Hoe goed je je site ook SEO inricht. Net zoals een site met veel traffic, noem een Wehkamp of Zalando, altijd zal winnen van Mariska’s Mode uit Urmond.

‘Vroeger’ kon je gewoon lekker veel zoekwoorden gebruiken en dan kwam het helemaal goed. Dat je daarmee een gedrocht maakte van je site, was van ondergeschikt belang. Ook allerlei zoekwoorden (inclusief fout gespelde varianten) ‘verstoppen’, door ze in dezelfde kleur als de achtergrond te zetten, was een beproefde truc. En wat dacht je van tientallen landingspagina’s om specifieke zoekers te trekken? Zo schreef je als bbq-boer een pagina met overvloedig de woorden ‘bbq kopen Arnhem’, weer een aparte pagina met ‘bbq kopen Nijmegen’ en ga maar door.

Helaas, of eigenlijk is het alleen maar goed, is Google de laatste jaren een stuk slimmer geworden. Keywords tellen niet meer mee, net als links via social media. Google leert steeds beter topics herkennen. Niet de zoekwoorden, maar het geheel van woorden en zinnen bepaalt het globale onderwerp. Staan in jouw tekst de woorden skiën, piste en apres ski bar? Dan snapt Google dat het over wintersport gaat. Sterker nog; op basis van het geïndexeerde onderwerp, koppelt Google je site zelf aan zoekwoorden. Zo kun je in theorie zelfs gevonden worden op een zoekwoord dat je niet eens gebruikt. Trucjes werken dus steeds minder, het draait om de echte inhoud (hé, het is net het echte leven!).

In de marketing roepen we het al jaren, maar ook op het gebied van SEO geldt dus meer dan ooit: content is king. En dan nemen we gesponsorde zoekresultaten en Googles voorkeur voor de eigen Google shopping resultaten, even niet mee. Google blijft natuurlijk een commercieel bedrijf dat zijn algoritmes en technologieën om de haverklap aanpast en waar wij met zijn allen dan maar achteraan hobbelen. Sinds de komst van Google Panda worden pagina’s met content van lage kwaliteit, automatisch beoordeeld door Google, uit de zoekresultaten gefilterd. Waar het om draait, is unieke en kwalitatieve content. Geen rip-offs van andere pagina’s (sowieso een slecht plan), geen gekopieerde teksten (maar dat was je toch al niet van plan) en vooral teksten die er toe doen. Geef informatie waar je bezoeker wat aan heeft en maak niet teveel pagina’s met vrijwel dezelfde informatie (want voor je het weet, sta je op Google’s zwarte lijst).

Wat vooral belangrijk is, is de structuur van je site. Je webadres moet je belangrijkste zoekwoord bevatten (bbqkopen.nl, fietsenwinkel.nl, notaris.nl), net als de url’s van je sub pagina’s. De meta tags moeten in orde zijn, je moet afbeeldingen en filmpjes slimme namen geven, relevante backlinks zien te verzamelen en ga zo maar door. Steeds belangrijker is ook de mobielvriendelijkheid van je site. Is alles te lezen zonder te vergroten? Kun je makkelijk doorklikken? Is de hele site zichtbaar? Nee? Minpunten van Google! Bouw en optimaliseer je site dus zo dat Google de site kan indexeren én begrijpt waar het over gaat.

En dan…, dan is ook nog de tekst relevant. Natuurlijk, het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken. En dan ook nog in de kop en de eerste 100 woorden, nog een keer in een tussenkopje en onderaan… Maar overdrijf niet. Bestaat je tekst voor meer dan 5% uit zoekwoorden? Dan loop je het risico dat Google je juist lager rankt. Ook moet je tekst een zekere body hebben. ‘Vroeger’ (daar is hij weer) moest webtekst kort-korter-kortst zijn (‘mensen lezen geen lappen tekst op internet!”), inmiddels denken we daar iets genuanceerder over. Mensen zijn gewend om alles op schermpjes te lezen. Hele boeken worden mobiel gelezen, dus een wat langere tekst kunnen we echt wel handelen. Minimaal 200 woorden per pagina is SEO handig. Voor de leesbaarheid zou ik dan een maximum van zo’n 350 aanhouden.

Maar zoals gezegd: het gaat om de relevantie. Vertel wat je lezer wil lezen, geef de bezoeker een reden om je site te bezoeken. Streef naar een goede tekst, een mooie lay-out en een gebruiksvriendelijke structuur. Zoek vooral een web-bouwer die verstand heeft van SEO. Als je al die zaken op orde hebt, heb jij je best gedaan en ben je verder overgeleverd aan de Google-goden. Meer kunnen we er niet van maken. ;-)

Recente blogposts

Alles weergeven

18! Eindelijk volwassen!

Op 1 juni 2023 is Buro van Goede Zin volwassen geworden! Op deze dag 18 jaar geleden schreef ik me, destijds hoogzwanger van dochter nummer 2, in bij de KvK. Het eerste jaar deed ik het nog naast mi

Communicatie? Begin er niet aan!

Social media, nieuwsbrieven, een blog of vlog… Begin er niet aan! Tenminste, als je er geen tijd voor hebt. Facebook, Twitter en LinkedIn accounts zijn zo aangemaakt, maar social media beheren is veel

bottom of page