In deze coronatijd, een tijd waarin de meeste mensen thuis zitten -als het goed is tenminste- en minder op kantoor zijn, is het belangrijk om zichtbaar te blijven. Zeker wanneer je bedrijf noodgedwongen dicht zit. Dicht hoeft niet onzichtbaar te betekenen. Als je niks kunt verkopen, is het nog belangrijker om wel in het vizier van mensen te blijven. Zodat ze je niet vergeten zijn als je straks weer open mag. Of erger nog; dat ze zijn overgelopen naar de concurrent die al die leuke acties had tijdens de lockdown.
Veel ondernemers komen met creatieve ideeën om toch een beetje omzet te kunnen maken. Verkoop via Insta, Facebook, met afhaalpakketjes, kofferbakverkoop (niet helemaal corona-proof, wel inventief), homeshopping, tegoedbonnen of zelfs compleet andere diensten dan de normale core business. Prijzenswaardig en vaak ook effectief. Want mensen kopen voor een groot gedeelte ook op basis van gunnen en sympathie voor de ondernemer.
En daar zit ook direct het lastige punt. Namelijk: in hoeverre speel je de meelij-kaart? Als je mijn advies zou vragen, zeg ik: niet. Iedereen snapt dat je het moeilijk hebt als je zaak gesloten is en iedereen snapt dat je er alles aan zal doen om toch wat omzet te behalen. Elke keer benadrukken dat je vaste lasten doorgaan en min of meer om sponsoring vragen, werkt eerder averechts.
Inmiddels zitten we al bijna een jaar in deze situatie. Iedereen is corona-moe en bijna iedereen voelt het in de portemonnee. De sponsorbereidheid zal steeds verder afnemen. Na het maanden door laten lopen van abonnementen, komt er een punt waarop mensen de stekker eruit trekken. Superlullig voor de sportschool, dansstudio, yogaschool, bioscoop of schoonheidsspecialiste, maar wel de realiteit. En ook te begrijpen, want deze ‘opzeggers’ hebben zelf misschien ook wel een gesloten business.
Het nieuwe is ervan af, de rek is uit de goodwill. Je zult met creatieve ideeën moeten komen. Ludieke acties waardoor mensen wél de portemonnee trekken. En die worden doorgaans niet ingeluid met een zin als ‘Juist nu’. Dat begrip heeft inmiddels echt iedereen al gebruikt, net als ‘we leven in een gekke tijd’. Ik denk dat er weinig mensen zijn die dat nog niet door hadden ondertussen… Maar wat communiceer je dan wel? Vooral: hou het luchtig, maak het leuk.
Je kunt best benadrukken dat mensen het geld dat ze anders in de kroeg hadden achtergelaten nu kunnen gebruiken voor jouw fantastische borrelbox, inclusief slingers en confetti om je eigen feestje te bouwen. Kom dat Valentijnmenu bezorgen verkleed als butler, inclusief roos en romantisch muziekje bij de deur. Of, doe eens gek, ga een samenwerking aan met de lokale lingeriewinkel of sexshop en doe er een spannend extraatje bij.
Verzin een actie in combinatie met de slijter die wél open is. Doe een online challenge met je sportschool of ga simultaan buiten sporten, ieder voor zich maar online met elkaar verbonden. Verkoop een meter shotjes langs de deur vanuit een feestbus met carnavalsmuziek (check wel even wat wel en niet mag), maak verrassingsboxen met een persoonlijke samengestelde set kleding…
Kun je zelf niks creatiefs verzinnen? Vraag op je socials eens hoe jouw klanten nu jouw diensten af zouden willen nemen. Willen ze afhalen, thuis bezorgen, online bestellen? Misschien komen zij wel met een briljant plan waar je zelf niet opgekomen was. Zelfs als je niks kunt verkopen, is het belangrijk om 'top of mind' te blijven. 'Uit het oog, uit het hart' is niet voor niets een uitdrukking. Laat mensen zien dat je je best doet, nog bestaat en klaar bent voor de volgende ronde.
Om op zijn Hugo’s af te sluiten: we zijn er nog niet, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Hou vol, we komen hier uit!
コメント