top of page
Zoeken

Communicatie? Begin er niet aan!

Social media, nieuwsbrieven, een blog of vlog… Begin er niet aan! Tenminste, als je er geen tijd voor hebt. Facebook, Twitter en LinkedIn accounts zijn zo aangemaakt, maar social media beheren is veel werk. Als je niet iemand bent of hebt die dedicated je socials beheert, begin er dan niet aan. Weinig zo dodelijk als een social media kanaal waar niet gereageerd wordt op vragen of klachten. Hetzelfde geldt voor nieuwspagina’s of blogs op je website. Hoe knullig staat het wanneer je laatste bericht uit 2013 kwam?


Goede communicatie is niet alleen voor grote bedrijven Je hóeft geen nieuwsbrief of blog te hebben. Natuurlijk zijn er genoeg kleinere organisaties die interessante nieuwsbrieven uitsturen, maar realiseer je wel dat iemand daar een paar uur mee bezig is. En dat is als je nieuwtjes voor het oprapen liggen. Wanneer er mensen geïnterviewd moeten worden of eerst een onderzoek gedaan moet worden, kost een nieuwsbrief al gauw enkele dagen werk. Je kunt je dus afvragen of je dat moet willen. Natuurlijk wil iedereen meespelen met de grote jongens, maar we hebben niet allemaal een enorme marketingafdeling in huis. Nou is dat ook absoluut niet nodig, genoeg zzp’ers of kleine ondernemers die het ook fantastisch doen, maar dat is gebaseerd op een bewuste keuze en vraagt een investering in tijd en geld.


Durven investeren in communicatie Goed voorbeeld is Masha Pablos-Ordis van De Lingerieboetiek in Arnhem. Deze jonge onderneemster, 30 jaar en de boetiek bestaat krap drie jaar, snapt het belang van communicatie, durft risico’s te nemen en te investeren. Dus ook in coronatijd, zelfs wanneer haar winkel al twee maanden dicht zit, geef zij vol gas. Ze plaatst elke dag Insta- en Facebook Stories waarin ze haar collectie laat zien, reageert op reacties, beantwoordt vragen en geeft zelfs met een dichte winkel volledige service, maar dan virtueel. Elke maand stuurt De Lingerieboetiek meerdere mailings uit. Het inhuren van een professionele tekstschrijver voor deze mailings is een hele stap voor een detaillist, zeker nu, maar het getuigt wel van lef. Juist door te kiezen voor continuïteit en ook in moeilijke tijden veel te communiceren, blijf je top of mind bij je doelgroep. Dat je daarvoor moet investeren, is een keuze die zich, als je het goed doet, terugbetaalt.


Hoeveel is genoeg? Het is duidelijk; communicatie kan een belangrijk aspect vormen van je succes. Maar dan moet je het wel goed doen. Als je overal aan begint en het vervolgens maar half uitvoert, kan het zich juist tegen je keren. De boodschap is dus: begint eer ge begint. En als je er dan voor gaat, doe het dan goed. Maar wat is nou ‘goed’? Hoe vaak moet je je middelen inzetten voor het beste effect?


Ideale frequentie voor nieuwsbrieven

Voor een nieuwsbrief geldt; stuur minimaal eens per twee maanden een nieuwsbrief uit, anders vergeten mensen dat ze zich hebben aangemeld. Er zijn bedrijven die dagelijks dm’s of nieuwsbrieven uitsturen (denk aan een vakantieveilingen, dekbed discounter, etc.), maar dat zou ik niet aanraden omdat het al snel irritant is en dus tot opzeggingen leidt. Mocht je toch heel vaak willen mailen, laat mensen dan zelf de frequentie kiezen (geef opties voor maandelijks, wekelijks of dagelijks bijvoorbeeld). Natuurlijk houd je je bij het versturen van nieuwsbrieven ook aan de AVG en verstuur je dus alleen naar mensen die actief hebben aangegeven dat ze een nieuwsbrief willen ontvangen, bied je een opt-out optie, etc.


Hoe vaak moet ik zakelijk bloggen?

Een ideale blog-frequentie is lastiger aan te geven. Sowieso ga ik hier uit van een zakelijke blog, dus niet een influencer die minimaal drie keer per week moet bloggen of vloggen. Blogs kunnen je helpen bij je seo. Door veel kwalitatieve artikelen of blogs te plaatsen over een onderwerp waar je verstand van hebt, word je eerder gevonden in Google. Google houdt van lange en inhoudelijke teksten, dus een blog is daarvoor heel geschikt. De kunst is om juist te bloggen over onderwerpen waar mensen vragen over hebben én waar nog niet heel veel over geblogd wordt. Behandel zo’n vraag dan ook uitgebreid. Dat is goed voor je vindbaarheid en versterkt je imago als autoriteit op je vakgebied. Ook voor een blog adviseer ik; zorg dat je minimaal maandelijks, liever nog wekelijks, wat plaatst. Hoe interessanter je blog is, hoe meer hij wordt gedeeld, hoe beter hij door Google wordt beoordeeld en dus hoe meer traffic naar je site je genereert.


Is een nieuwspagina op mijn website zinvol?

Een nieuwspagina op je website kan een grote trigger zijn voor de online vindbaarheid, mits er regelmatig activiteit op is. Dit kunnen de berichten uit een nieuwsbrief zijn, maar ook alle tussendoor-nieuwtjes zoals nieuwe klanten, ontwikkelingen in de markt, klantcases, etc. Ook hiermee kun je scoren in Google door slimme koppen te gebruiken en veel activiteit te laten zien. Let wel op; als je een nieuwspagina hebt, moet je hem bijhouden. Als je laatste nieuwtje uit 2018 stamt, staat dat onprofessioneel en heb je er ook geen seo-voordeel bij. In dat geval zou ik dus geen nieuwspagina op de site zetten.


Social media

Als je succes wilt hebben op social media moet je minimaal 2 à 3 keer per week wat posten. Daarbij zou ik een maximum aanhouden van 1, hooguit 2, berichten per dag, want je wilt ook geen overkill. Stories kun je veel vaker inzetten, de hele dag door, en worden ook beter bekeken dan berichten. Belangrijke stories voeg je toe aan je highlights zodat ze niet verloren gaan. Het allerbelangrijkste bij socials is de monitoring. Of je nou wel of niet zelf heel actief post, zorg dat je je kanalen -op zijn minst- dagelijks checkt op interactie. Als er vragen, reacties, klachten of bestellingen binnen komen, moet je zorgen dat deze berichten snel gelezen en opgepakt worden. Ga je voor social media, dan kost het tijd, kennis en kunde. Echt professioneel gebruik maken van social media doe je er niet even bij.


Concentreer je op je core business Er zullen anno 2021 weinig bedrijven zijn die geen website hebben. En dat kan ook niet, want je wil op zijn minst heel simpel met je contactgegevens vindbaar zijn. Wil je écht profijt halen uit je (digitale) communicatie, maak dan een plan en zorg dat je je daar aan houdt. Er zijn genoeg tools om je social media berichten in te plannen en te monitoren of huur een professional in. Communicatie is een vak en dat is niet voor niets zo.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page