top of page
Zoeken

Schrijf wat je lezer wil lezen

Waar moet een goede tekst nou aan voldoen? Als tekstschrijver krijg ik die vraag natuurlijk regelmatig. Meestal gesteld door mensen die vinden dat ze zelf prima kunnen schrijven en het zonde vinden om geld uit te geven aan een professional. Vaak kunnen ze ook prima schrijven hoor. Een gemiddelde advocaat, ingenieur of beleidsmedewerker kent echt wel het verschil tussen jou en jouw, om maar eens wat te noemen. Maar een foutloze en grammaticaal correcte tekst schrijven, is nog wat anders dan een tekst schrijven die wérkt.

De meeste commerciële teksten zijn niet bedoeld om te etaleren hoeveel je van je vak weet. Als ik een advocaat zoek, ga ik ervan uit dat hij/zij alle mazen van de wet kent, dat hoef je niet direct te bewijzen. Ik wil weten of je mijn probleem op kunt lossen. Ik moet vertrouwen krijgen in jou en je dienstverlening. Hoe je dat exact gaat doen, maakt me niet eens zoveel uit. Als je een schilder zoekt, hoef je ook niet te weten of hij horizontaal of verticaal aanzet, het gaat om een glad resultaat, toch?

En precies daar gaat het vaak mis. Mensen die te diep in de materie zitten, kunnen geen hoofd- en bijzaken meer onderscheiden. Vinden alles even belangrijk en willen compleet zijn in hun informatievoorziening. Terwijl nog steeds bijna altijd geldt: schrijven is schrappen. Op de Akademie voor de Journalistiek leerde ik ooit dat je elke tekst tien rondes kunt schrappen. Pas dan houd je de ultieme tekst over.

Een buitenstaander, een ingehuurde professional, kan goed inschatten wat relevant is voor jouw doelgroep. Ik heb teksten geschreven over zaadveredeling bij fokstieren, het verwerken van chemisch afval en het op afstand oplossen van grote IT-problemen. Niet omdat ik weet hoe dat werkt, maar omdat ik weet wat de lezer wil lezen. Namelijk dat zijn probleem met zijn fokstieren of automatisering opgelost wordt door een betrouwbare partij. Als ik snap hoe het ongeveer gaat, en vooral: wat daarbij mijn voordeel is, snapt een andere lezer dat ook.

Basisprincipe 1 is dus: geef de informatie waar je potentiële klant naar zoekt. Speel in op zijn probleem of behoefte. Zorg dat hij/zij weet dat jij dat probleem kunt oplossen. De volgende stap is dat hij/zij vervolgens ook daadwerkelijk contact opneemt met jou, waarover een volgende keer meer.

Twijfel jij over je eigen teksten of weet je niet zeker hoe je jouw doelgroep het beste kunt benaderen? Neem even contact met mij op, ik hoor graag van je! Lonneke@goedezin.nl, 026-3890725.


Recente blogposts

Alles weergeven

18! Eindelijk volwassen!

Op 1 juni 2023 is Buro van Goede Zin volwassen geworden! Op deze dag 18 jaar geleden schreef ik me, destijds hoogzwanger van dochter nummer 2, in bij de KvK. Het eerste jaar deed ik het nog naast mi

Communicatie? Begin er niet aan!

Social media, nieuwsbrieven, een blog of vlog… Begin er niet aan! Tenminste, als je er geen tijd voor hebt. Facebook, Twitter en LinkedIn accounts zijn zo aangemaakt, maar social media beheren is veel

bottom of page